Auriculotherapie / Oor-acupunctuur

Behandeling via het oor met behulp van verblijfsnaaldjes, blijven onder een pleistertje 2 weken zitten.

 

Oor-acupunctuur is een moderne westerse manier van acupunctuur waarbij het basisprincipe is dat elk lichaamsdeel, elk orgaan, elke functie een overeenkomstige reflexzone in de oorschelp heeft. Een behandeling gebaseerd op de moderne neurofysiologische principes maar ook op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Het buitenoor staat in verbinding met verschillende delen van het centraal zenuwstelsel. Door de juiste reflexzones via het oor te stimuleren kun je invloed uitoefenen op de werking van het hele lichaam. Biologisch gezien heeft oor-acupunctuur als doel het centrale zenuwstelsel te stimuleren. Door die stimulatie komen er pijnstillende hormonen en neurotransmitters vrij: stoffen die signalen doorgeven in de hersenen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het draagt simpelweg bij aan pijnverlichting of oplossen van lichamelijke problemen. Heb je bijvoorbeeld schouderklachten aan je rechterschouder dan zal het schouderpunt in het rechteroor gevoelig zijn. Het schouderpunt in je oor veranderd zodanig dat het zelfs met behulp van apparatuur meetbare veranderingen weergeeft. Door nu een verblijfsnaald, of balletje op het schouderpunt van je oor te zetten beïnvloed je direct het pijnniveau in de schouder en beïnvloed je het gehele genezingsproces op een positieve manier. Ook op emotioneel vlak is oor-acupunctuur goed inzetbaar. Zo behandel ik regelmatig mensen die last hebben van innerlijke onrust, nachtmerries, paniekaanvallen of slaapproblemen.

Oor-acupunctuur is zeer geschikt voor het behandelen van chronische en (acute)pijnklachten, niet goed functionerende organen, allergieën, rug-, schouder- en nekklachten en psychosomatische klachten die vaak gepaard gaan met stress. Een behandeling oor-acupunctuur bestaat uit het plaatsen van verblijfsnaaldjes op het oor.

 

Een kleine greep uit behandelbare klachten:

 • Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine)
 • Burn-out en andere stress gerelateerde klachten
 • Psychische aandoeningen
 • Angst, depressie, stress, slaapproblemen, verslavingen
 • Vermoeidsheidsklachten
 • Maag en darm klachten
 • Menstruatieklachten/ overgangsklachten
 • Vermoeidheidsklachten
 • Nek- en schouderklachten
 • Tenniselleboog, golferselleboog
 • Rugklachten
 • Heupklachten
 • Knieklachten
 • Spierspanning
 • Sport blessures
 • Eczeem
 • Emotionele klachten, nachtmerries
 • Luchtwegproblemen
 • Allergie, hooikoorts
 • Ondersteuning bij afvallen 
 • Ondersteuning bij stoppen met roken.

 

De auriculo therapie/ ooracupunctuur  kent vele protocollen, het NADA protocol is een van de bekendste methoden. Ik heb al veel mensen kunnen helpen met dit protocol. Lees meer

 

Doet prikken met naalden niet heel erg pijn?

Het is niet raar dat sommige mensen denken dat acupunctuur pijn doet. We werken met naalden en geprikt worden met een naald doet pijn. Dat weet iedereen. Toch doet een ooracupunctuur behandeling geen pijn! Hoe kan dat?

Acupunctuurnaalden zijn geen injectienaalden. Als je denkt aan naalden denk je meestal aan injectienaalden. Logisch, injectienaalden worden gebruikt om bloed af te nemen of medicijnen toe te dienen. Geprikt worden met een injectienaald kan pijn doen. Gelukkig lijken acupunctuurnaalden in vrijwel niets op injectienaalden. Acupunctuurnaalden zijn heel dun; ze zijn 0,22 mm dun. 4x dunner dan een gebruikelijke injectienaald. Ook zijn acupunctuurnaaldjes niet hol zoals een injectienaald maar massief. Er hoeft immers niets doorheen.

Voel je dan helemaal niets als een acupunctuurnaaldje wordt geplaatst? Jawel. Soms voel je een klein prikje maar pijnlijk is dat beslist niet. Na een paar seconden ebt dat gevoel weer weg en voel je ze helemaal niet meer zitten. De reactie die de meeste eerste klanten geven is van, ohhh is dit alles! heb ik me hier druk om gemaakt! Stelt niks voor. Iets anders wat je kunt voelen nadat de naaldjes zijn geplaatst is een heerlijke ontspanning die optreedt. De verblijfsnaaldjes die +/-2 weken in je oor blijven zitten kunnen de eerst 1 a 2 nachten gevoelig zijn als je er op ligt, even anders gaan liggen, een kuiltje in je kussen maken of op je andere oor gaan liggen werkt prima. Na 2 a 3 dagen voel je ze vaak helemaal niet meer met slapen. Geef het even de tijd, echt het is de moeite waard.

 

De behandeling vind plaats door het plaatsen van steriele verblijfsnaaldjes op en/of rond het oor.

Verblijfsnaaldjes hebben een lange intense werking op het oorpunt. 

Er kan op verschillende manieren worden geprikt, namelijk met:

Naaldpleisters: In deze huidvriendelijke hypo allergene soft pleister zit een minuscuul klein naaldje van chirurgische staal die op een acupunctuurpunt in het oor wordt gedrukt. Deze pleisters kunnen 10-14 dagen blijven zitten en doen hun werking nog lange tijd. Thuis stimuleer je de aangebrachte naaldjes twee keer per dag door zachtjes op het naaldje te drukken. Naaldpleisters zijn fijner en dunner dan de ASP naaldknopjes en de werking is iets minder intens. 

ASP naaldknopjes :  Met behulp van de applicator worden de zeer kleine naaldknopjes in het oor aangebracht.  Ze kunnen zeer precies worden geplaatst. Met het magneetje aan de onderkant van de inbrenghuls stimuleer je thuis de aangebrachte naaldjes 2 keer per dag. Het naaldje wordt afgedekt met een hypo allergene soft pleister. Deze naaldknopjes kunnen 10-14 dagen blijven zitten en doen hun werking nog lange tijd. De werking is het meest intens. 

Magneet bolletjes : kunnen in plaats van naalden gebruikt worden als men naalden onaangenaam vindt. Kinderen worden in principe altijd met bolletjes behandeld. In een huidvriendelijke hypo allergene soft pleister zit een klein magneet bolletje die op een acupunctuurpunt in het oor wordt gedrukt. Deze pleisters kunnen 10-14 dagen blijven zitten en doen hun werking nog lange tijd. Thuis stimuleer je de aangebrachte bolletjes twee keer per dag door er zachtjes op te drukken. Het therapeutisch effect van bolletjes bij volwassenen is mogelijk wat kleiner dan dat van naalden. Kinderen worden altijd alleen behandeld met magneet bolletjes.

De behandeling

Tijdens de behandeling lig je op de behandeltafel. Meestal maak ik gebruik van een combinatie van naald pleisters en asp naaldknopjes. Ik werk met de silberbauer: een apparaatje dat 'actieve' punten aangeeft in het oor waar er disbalans aanwezig is. Op deze punten worden de verblijfsnaaldjes geplaatst, meestal op 1 oor. De naalden die worden gebruikt zijn erg klein, daarom doet het inbrengen meestal niet veel pijn. Als je toch pijn voelt, trekt het vervelende gevoel meestal snel weg. Het aanbrengen van de 3 tot 7 verblijfsnaaldjes duurt ongeveer 10/20/30 minuten. 

 

Omgaan met de naaldjes

Je kunt met de verblijfsnaaldjes gewoon douchen, zwemmen of naar de sauna gaan. Bij het afdrogen van de oren dien je te deppen in plaats van te wrijven, anders wrijft je de naaldjes er mogelijk af. Als een naaldje er eerder uitvalt, heeft de behandeling minder effect. Je kunt dat naaldje dan niet meer stimuleren. Ga daarom voorzichtig met de naaldjes om. Verloren naaldjes kunnen niet direct terug geplaatst worden.

 

Naaldjes verwijderen 

Na ongeveer twee weken mogen de naaldjes eruit (en doen hun werk nog lange tijd.)

Dit kun je zelf doen of laten doen door iemand uit je omgeving.  Als je de pleister verwijderd gaat het naaldje vaak al mee. Soms kun je even je nagel erachter zetten of een pincet gebruiken.

Zitten de naaldjes na 2 weken nog goed en heb je er geen last van, dan mag je ze ook tot uiterlijk 3 weken laten zitten.


Resultaat

Het resultaat van de oor-acupunctuur behandeling verschilt per persoon en per klacht.

Vaak reageren de klachten direct op de behandeling, soms duurt het even. 

Het aantal behandelingen hangt ook af van jou behoefte aan ondersteuning.

Graag hoor ik of je verdere ondersteuning wenst of andere klachten wilt behandelen.

Een vervolg behandeling kan vanaf 4 weken in het zelfde oor en ingeval van eerdere behoefte aan ondersteuning

na 2 weken in het andere oor.

 

JA, dat wil ik!

Mocht de eerste beschikbare tijd te ver weg zijn, dan ontvang ik graag een whatsapp berichtje via 06-25 411 233

Voor een los ooracupunctuur consult kan ik vaak op korte termijn een plekje vrijmaken.

 

Kom je voor de eerste keer? Download dan alvast het intake formulier

 

Naald pleister

ASP naaldknopjes