Wat is het NADA protocol?

 

NADA staat voor National Acupuncture Detoxification Association.

Het protocol is ontwikkeld in 1972 en heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten.

NADA ooracupunctuur leert een persoon van binnenuit te ontspannen’

Toen zich op 11 september 2001 vliegtuigen in Amerikaanse wolkenkrabbers boorden, was het land in rep en roer. Onbegrip, angst en onrust waren het gevolg. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

In het St.Vincent’s Hospital, lower Manhattan werden veel mensen opgevangen met ernstige stressverschijnselen ten gevolge van de aanslagen. Daarbij konden de slachtoffers kiezen uit medicatie, gesprekken met hulpverleners of ooracupunctuur volgens het NADA-protocol.

Dat NADA-protocol bestaat uit vijf punten in het oor. Een van de brandweerlieden die getraumatiseerd in het ziekenhuis terecht kwam, koos voor ooracupunctuur.

Zijn ervaring met NADA was bijzonder positief. Hij gaf aan een stuk rustiger te zijn na het prikken, zonder dat hij zich suf voelde. En toen dat bij collega’s bekend werd waren er velen die volgden.

De vraag werd zo groot dat er tal van medewerkers van het ziekenhuis werden opgeleid om de combinatie van naalden in het oor te kunnen zetten. En omdat brandweermannen in de VS en zeker in New York na de aanslagen, veel status hebben, werd het landelijk nieuws.

Sinds die tijd wordt het protocol op grote schaal toegepast bij natuurrampen zoals de orkaan Katrina. Maar niet alleen in de VS wordt het gebruikt, ook in landen als India, Thailand, Mexico en Peru. En heel opmerkelijk: er zijn 130 gevangenissen in Engeland waar NADA als behandeling gedaan wordt. Het onderlinge geweld is daar met 80 procent afgenomen.

Wat doet het? Het zorgt voor rust in het hoofd. En die rust kan de basis zijn voor een beter slaappatroon, makkelijker stoppen met verslavingen, vermindering van angsten, onrust en depressie.

 

𝙄𝙠 𝙝𝙚𝙗 𝙖𝙡 𝙫𝙚𝙚𝙡 𝙢𝙚𝙣𝙨𝙚𝙣 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙝𝙚𝙡𝙥𝙚𝙣 𝙢𝙚𝙩 𝙙𝙚𝙯𝙚 𝙗𝙚𝙝𝙖𝙣𝙙𝙚𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙚𝙣 𝙯𝙚 𝙠𝙤𝙢𝙚𝙣 𝙚𝙧 𝙜𝙧𝙖𝙖𝙜 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙩𝙚𝙧𝙪𝙜!

 

De vijf krachtige punten om het lichaam te ondersteunen en te kalmeren zijn;

Sympaticus: 

 • bevordert een evenwicht tussen de sympathische (vecht of vlucht) en parasympathische (rust en herstel) takken van het zenuwstelsel;
 • verzacht emoties, heeft een pijnstillend effect op de inwendige organen en kan spieren helpen ontspannen die gespannen of vastzitten door trauma;
 • ontspant de bloedvaten, verbetert de circulatie en vermindert zo pijn. Het heeft een balancerende werking op het zenuwstelsel en geeft rust.

Shenmen: 

 • shenmen vertaalt zich als"poort van de geest";
 • heeft een algeheel rustgevend en kalmerend effect op lichaam en geest;
 • bevordert de harmonie tussen de TCM-organen en de daarmee samenhangende emotionele aspecten.

Nier: 

 • ondersteunt de rol van de nieren bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen uit de bloedbaan, het in evenwicht brengen van mineralen en het reguleren van de bloeddruk;
 • ondersteunt de bijnierfunctie en helpt bij het reguleren van cortisol (het stresshormoon);
 • bouwt veerkracht op tegen angst en dreiging, versterkt de wilskracht.

Long: 

 • versterkt het immuunsysteem, het ademhalingssysteem en regelt het zweten.
 • ondersteunt de verwerking van rouw, verdriet en loslaten van emotie. 

Lever:

 • ondersteunt de leverfuncties, waaronder ontgiften en bloedsuikerbalans;
 • kalmeert de opwinding van het sympathische zenuwstelsel;
 • helpt bij het oplossen van angst, woede en frustratie;
 • een teveel aan deze emotie kan je energie doen blokkeren wat zich kan uiten in spierspanning, oogproblemen, wisselende problemen met cyclus en spijsvertering.

 

Mag ik jou helpen met het NADA-protocol?

Mocht de eerste beschikbare tijd te ver weg zijn dan ontvang ik graag een whatsapp berichtje via 06-25 411 233, wellicht kan ik nog iets voor je betekenen.