Auriculotherapie / Oor-acupunctuur

Behandeling via het oor met behulp van naaldjes

Oor-acupunctuur is een moderne westerse manier van acupunctuur waarbij het basisprincipe is dat elk lichaamsdeel, elk orgaan, elke functie een overeenkomstige reflexzone in de oorschelp heeft. Een behandeling gebaseerd op de moderne neurofysiologische principes maar ook op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Het buiten oor staat in verbinding met verschillende delen van het centraal zenuwstelsel. Door de juiste reflexzones via het oor te stimuleren kun je invloed uitoefenen op de werking van het hele lichaam. Biologisch gezien heeft oor-acupunctuur als doel het centrale zenuwstelsel te stimuleren. Door die stimulatie komen er pijnstillende hormonen en neurotransmitters vrij: stoffen die signalen doorgeven in de hersenen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het draagt simpelweg bij aan pijnverlichting of oplossen van lichamelijke problemen. Een behandeling oor-acupunctuur bestaat uit het plaatsen van verblijfsnaaldjes op het oor.

 

Oor-acupunctuur is o.a. zeer geschikt voor het behandelen van 

* Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine);
* Burn-out en andere stress gerelateerde klachten;

* Psychische aandoeningen;

* Angst, depressie, stress, slaapproblemen, verslavingen;

* Maag en darm klachten;
* Menstruatieklachten/ overgangsklachten;
* Vermoeidheidsklachten;
* Nek- en schouderklachten;
* Tenniselleboog, golferselleboog;
* Rugklachten;
* Heupklachten;
* Knieklachten;
* Spierspanning;
* Eczeem;

* Luchtwegproblemen
* Allergie, hooikoorts

* Ondersteuning bij afvallen of
* Ondersteuning bij stoppen met roken.

 

Het meest bekent is denk ik wel het verliezen van gewicht en het stoppen met roken met verblijfsnaaldjes. De resultaten zijn verbluffend (50-70%) dus hiervoor raad ik deze methode ten zeerste aan! Een flinke portie motivatie is het belangrijkste onderdeel!  

Lees hier verder over stoppen met roken,

Lees hier verder over afvallen

Lees hier verder over het NADA-protocol

 

Voorbereiding

  • Gebruik je bloedverdunnende medicijnen?  Laat dit mij vooraf weten.
  • Als je allergisch bent voor pleisters, meld dit dan vóór de behandeling.
  • Als je zwanger bent (of zwanger denkt te zijn), dan kan de behandeling niet doorgaan.

 

De behandeling

De behandeling vind plaats door het plaatsen van steriele verblijfsnaalden op en/of rond het oor.

Verblijfsnaalden hebben een lange intense werking op het oorpunt. 

Er kan op 2 manieren worden geprikt, met de naaldpleister en met  ASP naaldknopjes

Naaldpleisters: In deze huidvriendelijke hypo allergene soft pleister zit een minuscuul klein naaldje van chirurgische staal die op een acupunctuurpunt in het oor wordt gedrukt. Deze pleisters kunnen 10-14 dagen blijven zitten en doen hun werking nog lange tijd. Thuis stimuleer je de aangebrachte naaldjes twee keer per dag door zachtjes op het naaldje te drukken. Naaldpleisters zijn fijner en dunner dan de ASP naald en de werking is iets minder intens. 

ASP naaldknopjes :  Met behulp van een applicator worden de zeer kleine naaldknopjes in het oor aangebracht.  Ze kunnen zeer precies worden geplaatst. Met het magneetje aan de onderkant van de inbrenghuls stimuleer je thuis de aangebrachte naaldjes 2 keer per dag. Het naaldknopje wordt afgedekt met een hypo allergene soft pleister. Deze naaldknopjes kunnen 10-14 dagen blijven zitten en doen hun werking nog lange tijd.  De werking is het meest intens. Tijdens het stoppen met roken en afvallen protocol worden altijd en alleen ASP naalden gebruikt!

Magneet bolletjes of zaadjes kunnen in plaats van naalden gebruikt worden als men naalden onaangenaam vindt. Het therapeutisch effect van bolletjes of zaadjes bij volwassenen is mogelijk wat kleiner dan dat van naalden. Kinderen worden in principe altijd met bolletjes of zaadjes behandeld.

 

Meestal maak ik gebruik van een combinatie van beide soorten naalden. Heb je voorkeur voor een bepaalde naald dan kun je dat altijd aangeven en zal ik hier rekening mee houden.

 

Tijdens de behandeling lig je op de (verwarmde) behandeltafel.

Ik werk met de silberbauer ps3: een apparaatje dat 'actieve' punten aangeeft in het oor waar er disbalans aanwezig is. Op deze punten worden de verblijfsnaaldjes geplaatst,  meestal op 1 oor. De naalden die worden gebruikt zijn erg klein, daarom doet het inbrengen meestal niet veel pijn. Als je toch pijn voelt, trekt het vervelende gevoel meestal snel weg.  Het aanbrengen van de 3 tot 7 verblijfsnaaldjes duurt ongeveer 15-20 minuten.

 

Omgaan met de naaldjes

Je kunt met de verblijfsnaaldjes gewoon douchen, zwemmen of naar de sauna gaan. Bij het afdrogen van de oren dien je te deppen in plaats van te wrijven, anders wrijft je de naaldjes er mogelijk af. Als een naaldje er eerder uitvalt, heeft de behandeling minder effect. Je kunt dat naaldje dan niet meer stimuleren. Ga daarom voorzichtig met de naaldjes om. Verloren naaldjes kunnen niet direct terug geplaatst worden.

 

Naaldjes verwijderen 

Na ongeveer twee weken mogen de naaldjes eruit (en doen hun werk nog lange tijd.) Dit kun je zelf doen of laten doen door iemand uit je omgeving.  Als je de pleister verwijderd gaat het naaldje vaak al mee. Soms kun je even je nagel erachter zetten of een pincet gebruiken.


Resultaat

Het resultaat van de oor-acupunctuur behandeling kan pas na meerdere behandelingen worden beoordeeld. Soms reageren de klachten direct op de behandeling, soms duurt het even. Voor het beste resultaat is het advies om de behandeling met 4 weken te herhalen. Indien er na drie behandelingen geen effect merkbaar is, worden de behandelingen gestopt. Het aantal behandelingen hangt ook af van jou behoefte aan ondersteuning. Graag hoor ik of je verdere ondersteuning wenst of andere klachten wilt behandelen.

 

 

Kom je voor de eerste keer? Download dan alvast het intake formulier

Naald pleister

ASP naaldknopjes